Empty Art Space
performative event
w/ Antti-Juhani Manninen
Turku
28.5. 2015

Space without art. Empty business premises in a downtown shopping centre, a couple of tables, chairs and office plants. The space was provided by a city centre revitalization project which shared emptied spaces for short term commercial or other ideas.

The space was empty but open: for discussion and impulses. The event was held on the same day as the publication of the new government allocation and state expenditure cutting list, which was expected to hit, in particular, art. The evolution of the situation was being monitored in real time on site and in social media. During the event, a text reflecting the event was being generated for an art magazine. Text below (in Finnish).

Miten lähestyä tyhjää? Empty Art Space 28.5.2015
(www.puolilehti.fi/2015/06/17/miten-lahestya-tyhjaa-empty-art-space-28-5-2015/)

Avoin tila pitää luoda, koska sitä ei muuten ole?

Tyhjä tila Turun keskustassa, pari pöytää ja tuolit. Empty Art Space oli taidetila ilman taidetta. Tila oli kauppakeskus Forumissa sijaitseva tyhjä liiketila, jonka olimme saaneet päiväksi käyttöömme näivettyvän keskustan elävöittämishankkeelta, joka jakaa liiketiloja lyhytaikaisille myymälä- tai muille ideoille.

mitä vähemmän on rahaa, sen tärkeämpää käyttää sitä paljon johonkin hienoon tai laadukkaaseen. liittyy boheemiuden käsitteeseen. oota katon wikipediasta.

Empty Art Space oli omalla avoimen epämääräisellä ja aukikirjoittamattomalla tavallaan kaupunkitilan ja taidepolitiikan kipupisteitä tunnusteleva tilaisuus, akupunktiota energiatukoksille. Empty Art Space oli tyhjä, mutta avoin tila: keskustelulle ja olemiselle – asiattomalle ja tarkoituksettomallekin. Ajatuksena oli tavallaan tarjota julkinen tila, jossa toiminta on ideaalisti vapaata ja määrittelemätöntä.

toisessa kädessä leikkauslista, toisessa ämpäri

Vaikka tila(isuus) oli lähtökohdiltaan avoin, halusimme kuitenkin sisällyttää mukaan yhden keskustelujuonteen, avataksemme keskustelua, ja koska ajankohtainen tila(nne) tuntui vaativan sitä. Halusimme puhua politiikasta: samana päivänä oli luvattu julkistaa uuden hallituksen salkkujako ja leikkauslista, jonka odotettiin sattuvan pahasti erityisesti taiteeseen. Seurasimme tilanteen kehittymistä reaaliajassa ja keskustelimme paikan päällä ja sosiaalisessa mediassa taiteilijan ja taiteen tulevaisuudesta.

leikkauspolitiikka vaikuttaa jo, printteri tulostaa raidallista

Tavallaan Empty Art Space oli kuin vaalivalvojaiset, jonka tappiota lupaavat tulosennusteet olimme päättäneet ottaa vastaan omine keinoinemme. Taiteesta luopuminen, sen uhraaminen kalkulaatioiden edestä, oli eräänlainen passiivis-agressiivinen teko.

kuinka oikoa reittejä menestykseen osa 1: luo joku vaiks keksitty singaporelainen festari nettiin, tee mageet nettisivut vaiks tumblr-pohjaan, laita ne antamaan sulle joku suuri taidepalkinto, ota pari hd-valokuvaa palkintojenjakoseremoniasta tai fotosoppaa tms, kirjoita wikipediaan siitä, kirjoita tiedote turun sanomille, liitä kuvat ja linkkaa nettisivut todisteeks, tadaa oot palkittu kansainvälinen taiteilija

Tila oli avoin yhteiskuntakritiikille ja myös politiikalle, mutta se oli vain yksi keskustelujuonne. Tilan oli tarkoitus ennen kaikkea olla avoin, avoin kohtaamisille, keskustelulle ja impulsseille. Tilaisuudella ei ollut käsikirjoitusta. Olimme vain istuttaneet itsemme läppäreinemme ottamaan vastaan vieraita kuin jonkin trendisuunnittelutoimiston konsultit konsanaan asiakkaitaan, tila (pää) tyhjänä, mutta takki auki.

klo 19:09 15 ihmistä
klo 19:39 20 ihmistä

Jälkikäteen tulkittuna taiteen (eihän sitä pitänyt olla) voi ymmärtää tässä suhteina ja dialogina. Yleisö oli keskeinen osa tilaisuuden muotoutumista. Kuten Nicolas Bourriaud on kirjoittanut “suhteiden estetiikasta” (relational aesthetics), katsoja osallistuu siinä teoksen syntyyn muiden osien toimiessa osittaisena objektina, suhteiden muotoutumisen välikappaleena.

kasvit puhdistaa “pahaa” ilmaa (vitutusta?)

Tässä tapauksessa välikappale olimme me ja tyhjä tila. Joku tosin voi väittää, että 195 m2:n tila, jossa on kaksi pöytää, tuoleja, kaksi viherkasvia, läppärit ja printteri, puhumattakaan ihmisistä, ei ole tyhjä. Tyhjä tila tarkoitti tässä ennen kaikkea avointa, viimeistelemätöntä ja jotakin muuttuvaa, käymistilassa olemista.

antti onks sulla kasselin katalogi? pystytkö tuoda? lainavaihtariks tarjolla dokumentasta pikku kirjanen

Empty Art Spacen avajaiset ja lopettajaiset vietettiin 28.5.2015 klo 18.

(Kursiivilla merkityt ovat otteita tilaisuuden aikana muistiinmerkityistä keskusteluista yleisön kanssa.)

EMPTY ART SPACE oli osa turkulaisen taiteilijayhdistys Arte ry:n ja sen ylläpitämän Titanik-gallerian kaupunkitaidehanketta, joka tutkii julkisen ja puolijulkisen tilan politiikkaa, sen mahdollisuuksia ja rajoitteita.